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Sweet and Salty

"Hand made recipes with love from my kitchen to yours."

Sweet and Salty

"Hand made recipes with love from my kitchen to yours."

Gluten free pizza

 

 É sexta-feira e deu aquela vontade de uma gordice para o jantar. Após uma longa lista mental de possibilidades, eis a ideia...

Uma pizza, daquelas com a massa fininha, estaladiça... Nos primeiros cinco minutos ainda tentas contrariar e pensas na posibilidade de algo mais "leve", que não estrague a onda fit e saudável que tentas seguir, no entanto existe uma solução rápida que te pode deixar feliz no lado gordinha e no lado fit: fazes a tua própria pizza, bem mais saudável do que as dos hipermercados e bem mais saborosa!

Tentador não acham?

IMG_2204.JPG

 

Ingredientes:

  • 1/2 chávena de polvilho doce
  • 1/2 chávena de farinha de arroz
  • 2 colheres de chá de açúcar amarelo
  • 1 colher de chá de sal
  • 3/4 de chávena de água morna
  • 10 gramas de fermente biológico seco
  • 2 ovos
  • 3 colheres de sopa de azeite 

 

Modo de preparação:

Para começar préaqueça o forno na temperatura máxima, é muito importante que o forno esteja devidamente aquecido para que a massa fique no ponto desejado.

Para a preparação da massa comece por misturar numa tigela o polvilho doce, a farinha, o açúcar e o sal.

Noutra tigela misture a água levemente morna com o fermento, até o dissolver por completo. Após estar dissolvido, misture com o preparado anterior e envolva.

Agora chegou a parte divertida de fazer pizza! Arregace as mangas e prepara-se para fazer o treino de braços que andava a prometer à semanas.

Coloque o preparado em cima de um balcão ou tábua, faça um pequeno buraco no meio e coloque os ovos, levemente batidos, e o azeite e comece a misturar aos poucos, até que fique uma massa homogénea.

De seguida unte uma tigela com azeite, coloque a massa, tape com um pano e deixe descansar, por aproximadamente 30 minutos, para que a massa cresça.

Após esse tempo, estenda a massa numa bancada enfarinhada, forme a gosto, no caso fiz o típico circulo, e leve ao forno para préassar por 10 minutos.

Depois de préassar, retire do forno, coloque a polpa de tomate e depois é só rechear a gosto (no caso usei queijo, fiambre, azeitonas e orégãos).

Eu sei, já estão desejosos de provar, mas prometo que está quase!

Agora só tem de levar a pizza ao forno por aproximadamente 20 minutos, ou até ficar douradinha.

Por último já sabe, corte em fatias, vá para o sofá e delicie-se sem culpas, afinal de contas fez o treino de braços.

 

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It's Friday and that gave me the need of something "fat" for dinner. After a long mental list of possibilities, here it is the idea ...

A pizza, those with thin dough, crispy ... In the first five minutes you even try to counter and you think on the possibility of something more "light", not to damage the fit and healthy wave that your trying to follow, however there is a quick resolution that can leave happy the chubby side and the fit side: make your own and healthier pizza much more tasty than the ones from the supermarket!

Tempting, don't you think?

 

Pizza1.jpg

 

Ingredients:

  • 1/2 cup of sweet flour
  • 1/2 cup of rice flour
  • 2 teaspoons of brown sugar 
  • 1 teaspoon of salt 
  • 3/4 cup of warm water
  • 10 grams of dried biological ferment
  • 2 eggs
  • 3 oil tablespoons

 

Preparation:

    To begin preheat the oven at maximum temperature, it is very important that the oven is properly heated so that the dough is at the desired point.

    For the dough preparation start to mix in a bowl sweet flour, rice flour, sugar and salt.

    In another bowl mix the slightly warm water with ferment to the ferment dissolve completely. After being dissolved, mix with the previous mixture and wrap.

    Now is the fun part of making pizza! Roll up your sleeves and prepare to make the arms training who were promising.

    Place the prepared on top of a counter or table, make a small hole in the middle and put the eggs, lightly beaten, and oil and start mixing slowly until it is smooth.

    Then grease a bowl with olive oil, place the dough, cover with a cloth and let rest for about 30 minutes, so that the dough grow.

    After this time, lay the dough on a floured worktop, form the taste, I did the typical circle, and bake for 10 minutes.

    After pre-baking, remove it from the oven, place the tomato pulp and fill to taste (if used cheese, ham, olives and oregano).

    I know,  you already wants to prove it, but I promise it is almost there!

    Now you just have to take the pizza to the oven for about 20 minutes or until the pizza gets golden brown.

    Finally already know, cut into slices, sit on the couch and indulge without guilt, after all you did the arms training.

 

 

 

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